جمعه 92/4/28 | ارسال توسط
راقم
جمع آوری اطلاعات یکی از روش های مقابه با تهدید ها و پیشبرد سیاست هاست که بشر از قدیم الایام برای دسترسی به اهدافش آن را درپیش گرفته است؛ اینکار از جنگ جهانی دوم وسعت و پیشرفت بیشتری پیدا کرد تا جایی که تمام کشورها در درون دولت سازمان هایی برای این کار تاسیس کردند اما هر از گاهی از درون این سازمان ها که راز دار حکومت ها هستند اطلاعاتی به بیرون درز می کند و برای آن کشور و مسئولانش دردسر ایجاد می کند؛ آخرین مورد افشای گسترده اطلاعات بعد از ویکی لیکس باز هم در آمریکا اتفاق افتاده است.
چندی است که افشای اطلاعات سازمان های جاسوسی امنیتی در جهان و بخصوص در آمریکا توجه همگان را به خود جلب کرده است؛ "ژولین آسانژ" بنیانگذار سایت افشاگر ویکی لیکس برای رسوا کردن دولت های غربی و آمریکا یک بمب خبری بود و که در مدت کوتاهی سراسر جهان را درنوردید.
این روزها خبرها حکایت از یک افشاگری جدید دارند که رسوایی بزرگی را برای دولت آمریکا به بار آروده است و عدم صداقت او را به هم پیمانان اروپایی اش نشان داده است.
در همین رابطه پایگاه اینترنتی"اشپیگل"نوشته است که آژانس امنیت ملی آمریکا به صورت هدفمند از اتحادیه اروپا جاسوسی کرده است؛ در دفتر این اتحادیه در واشنگتن شنود کار گذاشته شده و مواردی از جاسوسی در بروکسل و نیویورک انجام شده است.
آژانس امنیت ملی ایالات متحده (NSA) از قرار معلوم تنها ارتباطات شهروندان اتحادیه اروپا را زیر نظر ندارد، بلکه از ساختمانهای این اتحادیه نیز جاسوسی میکند. پایگاه اینترنتی اشپیگل آلمان این خبر را بر پایه اسنادی منتشر کرده که توسط ادوارد اسنودن پیمانکار سابق سازمان جاسوسی آمریکا موسوم به "سیا" و سازمان امنیت ملی آمریکا برملا شدهاند و "اشپیگل" به آنها دسترسی داشته است. اسنودن پیمانکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا بوده که افشاگریهای او از اقدامات این آژانس در هفتههای اخیر به خبر داغ رسانهها تبدیل شده است.
به نوشته اشپیگل، در یکی از اسناد آژانس امنیت ملی آمریکا به تاریخ سپتامبر 2010 که بهعنوان "خیلی محرمانه" طبقهبندی شده، تشریح شده که این آژانس چگونه از دفتر اتحادیه اروپا در واشنگتن جاسوسیکرده است.
بر این اساس، نه تنها در ساختمان اتحادیه در پایتخت آمریکا شنود کار گذاشته شده، بلکه از شبکه کامپیوتری داخلی ساختمان نیز خبرچینی شده است. آژانش امنیت ملی آمریکا با این حساب هم به گفتوگوهای انجامشده در اتاقهای ساختمان و هم به مکاتبات دیجیتال و اسناد موجود بر روی کامپیوترها دسترسی داشته است.
پایگاه اینترنتی اشپیگل بر اساس اسنادی که موفق به دیدن آنها شده مینویسد که از دفتر اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد نیز به روشهای مشابه جاسوسی شده است. به نوشته اشپیگل، در سند مورد اشاره از سپتامبر 2010 از اروپاییها به طور مشخص به عنوان هدف حمله نام برده شده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا همچنین به جاسوسی از ساختمان شورای اتحادیه اروپا در بروکسل متهم شده است. بیش از 5 سال پیش تعداد زیادی تماسهای تلفنی ناموفق توجه کارشناسان امنیتی اتحادیه اروپا را به خود جلب کردند. ظاهرا یکی از مراکز کنترل مخابراتی ساختمان شورای اتحادیه اروپا هدف این تماسها بوده است.
کارشناسان امنیتی رد تماسهای تلفنی را تا مقر ناتو در اِوِر (حومه بروکسل) پیگیری کردند. بررسیهای بیشتر نشان داد که حمله به مرکز یادشده از یکی از دوایر ویژه ساختمان ناتو انجام شده که در اختیار آژانس امنیت ملی ایالات متحده قرار دارد.
تجزیه و تحلیل دادههای این مرکز مخابراتی هم نشان داد که از ساختمان ناتو به این مرکز چندین بار نیز تماس موفق برقرار شده است. همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در شورای این اتحادیه در بروکسل دفتر دارند. وزیران اتحادیه در این دفاتر فعالیت میکنند. در این دفاتر خط تلفن و اینترنت هم وجود دارد.
جاسوسی از اتحادیه اروپا فصل دیگری از اقدامات نهادهای امنیتی آمریکا را به تصویر میکشد. ادوارد اسنودن در هفتههای اخیر جزئیات فراوانی از این اقدامات، از جمله گوشههایی از فعالیت برنامه جاسوسی "پریسم" (Prism) را منتشر کرده است.
"مرکز کنترل ارتباطات مخابراتی" دولت بریتانیا (GCHQ) نیز در برنامهای مشابه به نام "تمپورا" (Tempora) ارتباطات مخابراتی و اینترنتی در نقاط مختلف جهان را شنود میکند. روزنامه گاردین چندی پیش از جاسوسی این نهاد از نشست وزیران گروه 20 در سال 2009 خبر داد؛ نشستی که در لندن برگزار شده است.
این افشاگری اسنودن باعث شده است که او از طرف دولت آمریکا تحت تعقیب قرار بگیرد و فرار او از آمریکا یک ماجرای جالب دیگر همچون فرار ژولین آسانژ مسئول سایت ویکی لیکس را رقم زده است.
واکنش شدید دیپلمات های اروپایی به جاسوسی آمریکا
بر اساس گزارش "یورو نیوز" این امر باعث ایجاد تنش میان ایالات متحده آمریکا، چین، روسیه و اکوادور شده و اظهارات اخیر باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، مبنی بر عدم “معامله و چانه زنی” برای استرداد او هم نتوانسته باعث فروکش شدن این تنش شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین بدون اشاره مستقیم به آمریکا در این باره گفت: “برخی کشورها باید دست از حملات و اتهامات غیرمسئولانه علیه چین بردارند. آنها باید از خودشان شروع کنند و اقداماتی را برای تقویت اعتماد و همکاری و همچنین تضمین امنیت در فضای سایبری انجام دهند.”
همزمان رافائل کورآ، رییس جمهور اکوادور، ضمن رد “فشارها و تهدیدهای” آمریکا، تاکید کرد که تصمیم به اعطای پناهندگی به آقای اسنودن کاملا در چهارچوب “حاکمیت مطلق” این کشور خواهد بود.
او ضمن اعلام لغو توافق گمرکی کشورش با آمریکا که بر مبنای واردات کالای ارزان از این کشور در ازای مبارزه با قاچاق مواد مخدر است، گفت: “اکوادور اصول خود را فدای منافع تجاری نخواهد کرد.”
دیپلمات های اروپایی هم که از این جاسوسی آمریکا برآشفته اند نیز به آن واکنش نشان داده اند و به شدت به آن انتقاد کرده اند بنا بر گزارش "دویچه وله" رئیس پارلمان اروپا گفته است «اگر این موضوع صحت داشته باشد، رسوایی عظیمی خواهد بود».
شولتس در گفتوگو با پایگاه اینترنتی "اشپیگل" تصریح کرد که این موضوع – در صورت صحت – تأثیر منفی عمیقی بر روابط اتحادیه اروپا و آمریکا خواهد گذاشت: «ما اکنون منتظر روشنگری همهجانبه هستیم».
به گزارش خبرگزاری رویترز، یان آسلبورن، وزیر خارجه لوکزمبورگ، اقدام آمریکا – در صورت اثبات صحت – را نفرتانگیز خوانده و او هم از خدشهدارشدن اعتماد سخن رانده است: «آمریکا هر اقدامی را در چارچوب مبارزه با تروریسم توجیه میکند. اما اتحادیه اروپا و دیپلماتهای آن تروریست نیستند».
المار بروک، رئیس کمیسیون خارجی پارلمان اتحادیه اروپا، معتقد است که ایالات متحده یک "سندرم امنیتی" دارد، اما در برخورد با آن هیچ تناسبی نمیشناسد.
دانیل کُن-بندیت، رئیس فراکسیون سبزها در پارلمان اروپا، خواستار تعلیق گفتوگوهای مربوط به معاهده تجارت آزاد با آمریکا شد: «ما در ابتدا به یک معاهده در مورد رعایت حریم خصوصی نیاز داریم تا چنین اتفاقی دیگر هرگز رخ ندهد.»
از سوی دیگر، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز خشم خود را از اینکه بسیاری از سوالهای مطرح شده بواسطه این افشاگریها بیپاسخ مانده، ابراز کرده است.
دولت آلمان قویا از وزرای انگلیسی و دولت آمریکا به دلیل پروژه "تمپورای و پریسم" اداره ارتباطات و امنیت دولت این کشورها که تماسهای تلفنی و ترافیک اینترنتی را در سطح جهان زیر نظر دارد، انتقاد کرده است.
سوییس نیز خواستار روشن شدن تمامی ابعاد فعالیت های جاسوسی ادوارد اسنودن مامور سابق سیا در ژنو شده و تاکید کرده است که پاسخ آمریکا در این زمینه، کافی نیست.
روزنامه گاردین نوشته است که علاوه بر اتحادیه اروپا 38 سفارت و دفاتر کشورهای مختلف دیگر مورد هدف این جاسوسی بوده اند.
بر اساس گزارش گاردین، سفارتهای فرانسه، ایتالیا، یونان و دیگر کشورهای متحد آمریکا، از جمله ژاپن، مکزیک، کره جنوبی، هند و ترکیه در این لیست قرار داشتند.
اسنودن به کجا می رود؟
اسنودن که تحت تعقیب دولت آمریکا قرار گرفته است پس از ترک هنگ کنگ در فرودگاه مسکو به سر می برد، از اکوادور درخواست پناهندگی کرده است.
جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه با رافائل کورئا، رئیس جمهوری اکوادور تماس گرفت تا درباره این موضوع گفت و گو کند.
به گفته آقای کورئا، آقای بایدن در این تماس به طور مودبانه درخواست کرد تا اکوادور درخواست پناهندگی آقای اسنودن را نپذیرد.
اما کورئا در سخنرانی تلویزیونی هفتگی خود در انتقاد از دورویی دولت اوباما، به پرونده برادران ایساایاس (روبرتو و ویلیام) اشاره کرد که هر دو بانکدار هستند و اکوادور درصدد استرداد آنها از امریکاست.
کورئا افزود: «بیایید استوار و ثابت قدم باشیم و قوانین را برای همه اجرا کنیم زیرا در اینزمینه آشکارا با یک معیار دوگانه مواجهیم.»
کورئا در سخنرانی تلویزیونی خود همچنین تصریح کرد: «اگر وی (اسنودن) به اکوادور وارد شود به محض ورود، ما اولین اقدامی که انجام خواهیم داد نظرخواهی از امریکاست درست همانطور که در مورد آسانژ از انگلیس سوال کردیم. اما تصمیمگیری در این باره به عهده خودمان است.»
سفارت اکوادور در لندن پیش از این به جولیان آسانژ، مؤسس پایگاه اینترنتی افشاگر «ویکیلیکس» پناهندگی اعطا کرده است. ویکیلیکس اسناد طبقهبندی شدهای را که از بردلی منینگ Bradley Manning، سرباز سابق ارتش امریکا دریافت کرده بود، فاش کرد. منینگ در ماه می سال 2010 در عراق دستگیر شد.
اسنودن یکشنبه گذشته از هنگ کنگ وارد فرودگاه بین المللی شهر مسکو شده است. امریکا روادید وی را باطل کرده و تا مانع از سفر کردن وی شود. با وجود این، اسنودن خواستار پناهندگی در اکوادور شده است.
براساس قانون اکوادور، تنها زمانی که متقاضی در قلمروی اکوادور باشد، میتواند درخواست پناهندگی کند.
رافائل کورئا رئیس جمهور اکوادور می گوید روسیه درباره مقصد افشاکننده اطلاعاتی امریکایی که در فرودگاه مسکو پناه گرفته است، تصمیم گیری خواهد کرد.
سخنگوی رئیس جمهور روسیه، دیمیتری Peskov در گفتگو با رادیو اخو مسکو گفته است، سرنوشت اسنودن، کارمند سابق سازمان سیای آمریکا از آنچنان اهمیتی برخوردارد نیست تا در دستور کار روزانه کرملین قرار گیرد.
به گفته وی ، رییس جمهور در سفر خود به فنلاند گفته است که اسنودن وارد روسیه نشده است و از مرز عبور نکرده است و عموما این گونه وقایع در حطیه کاری سازمانهای امنیتی می باشد و از محدوده کاری کرملین خارج می باشد.
نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا شامگاه پنجشنبه گفت: ونزوئلا آماده است از اسنودن «حمایت بشردوستانه» به عمل آورد.
مادورو پیش تر اعلام کرده بود چنانچه ادوارد اسنودن تقاضای پناهندگی سیاسی بکند آن را دریافت خواهد کرد.
مشارکت کشور های اروپایی در طرح پریسم!
وین مدسن Wayne Madsen، روز شنبه (8 تیر) در مصاحبه با پرس تیوی گفت، هلند، فرانسه، آلمان، اسپانیا، ایتالیا و انگلیس برای ارائه اطلاعات شخصی شهروندان خود به «آژانس امنیت ملی امریکا»، توافقنامههای محرمانهای با واشنگتن امضا کرده بودند.
وی افزود این کشورهای اروپایی و امریکا مقادیر زیادی داده از جمله اطلاعات مرتبط با تماسهای تلفنی و ایمیلهای کاربران اینترنت را از طریق یک شبکه کابلی ویژه ردگیری کردهاند.
مدسن که از کارکنان سابق آژانس امنیت ملی امریکا به شمار میرود، تاکید کرد عموم مردم باید از توافقنامههای محرمانه بین امریکا و کشورهای اروپایی که به منظور جمع آوری و به اشتراک گذاشتن اطلاعات خصوصی افراد منعقد شده بود، مطلع میشدند.